Jobba hästen från marken. Mina 10 bästa tips

Vill du få mer kommunikation med din häst? Isåfall rekommenderar jag att du ska testa att träna från marken. Har du aldrig testat? Testa, det är något jag rekommenderar till alla, oavsett om du tävlar hoppning på elitnivå eller bara lunkar runt i skogen. Det skadar inte att testa. Här är mina tio bästa tips…

•Ställ inte för höga krav på hästen i början. Börja med att den ska följa dig. Och när den gör det bara några steg så får den belöning. Öka svårigheten på övningarna efterhand.

•Belöna för minsta lilla i början. Det gör hästen motiverad. Ta reda på vad som motiverar din häst, är det en tankepaus, kli på manken, mat eller lek? I mitt fall är det mat. Hahaha!

•Beröm hästen när den gör rätt. Men straffa ALDRIG när den gör fel. Om hästen gör ”fel” låtsas du som ingen ting och gå bara vidare.

•Våga göra fel. Man lär sig av sina misstag. Det är bara att prova sig fram. Hästen förlåter dig om du gör fel.

•Om hästen springer iväg så ska du låta den gör det. Hästen måste få testa och se vad som händer. Tillslut kommer den upptäcka att det är mycket roligare att vara med dig.

•Spring inte efter. Om hästen sticker ska du inte springa efter och jaga hästen. Hästar rör sig bort ifrån saker som rör sig emot dem och följer efter sådant som rör sig ifrån dem. Om hästen springer ifrån dig så går du åt andra hållet.

•Eftersom hästar är flyktdjur är det viktigt för dem att alltid ha en fri väg, en valmöjlighet. Det får aldrig vara svårt att göra ”fel”.

•Våga utvärdera dig själv. Det är ofta människan och inte hästen som gör fel. Om hästen svarar ”fel” på min signal så är det jag som gett fel signal.

•Men det viktigaste av allt. Ha KUL! Tycker du att det är skittråkit så smittad det bara av sig på hästen. Då tycker hästen att det är tråkigt. Det blir en ond cirkel. Gör träningen kul!

Hoppas ni gillade det här inlägget. Kommentera gärna om ni vill ha fler tips!.

bildams1

blogstats trackingpixel

3 reaktion på “Jobba hästen från marken. Mina 10 bästa tips

  1. Jag har blivit inspirerad av din blogg och har själv börjat att jobba från marken. Det är jättekul. Jag och min ponny Poesi blir bara tajtare och tajtare. Dina tips är jättebra! Mer sånt tycker jag:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>