”Jag vet och kan bäst” (återpublicerar)

söndag den 18 januari 2015
Kommer ni ihåg det här inlägget som jag publicerade för några veckor sedan? Jag fick så mycket reaktioner efter detta inlägg. Både positivt och negativt.

Det är inte många som vågar erkänna det men alla som håller på med hästar vet att det är sant. Ridsporten är en riktig snobbsport. Det är tråkig men SANT.

Här kommer inlägget. ”Jag vet och kan bäst”

Ååh vad jag hatar när folk är för självgoda eller tror att dom är så mycket bättre än alla andra. Det är såå vanligt att tjejer (framför allt) snackar skit och försöker trycka ner andra för att dem själv tror att de är så mycket bättre. Nedlåtande kommentarer, skitsnack och kränkningar är knappast någon nyhet för någon. Ridsporten är full av vidriga människor som spyr galla över allt och alla i försök att hävda sig själva och visa hur otroligt bra och kunnig man är.

Det räcker inte heller med att vara bäst, man måste ha snyggast och dyrast utrustning också! Jag menar se er omkring, i vilken annan sport är folk så besatta av utseende som det är inom ridsporten? Hur många olika utformade ridstövlar finns det på marknaden, hur många olika kavajer, hjälmar, schabrak och träns går det att få tag i? Oändligt många. Ju dyrare desto bättre. Helst ska det vara Kingsland från topp till tå, Ariat skor, Samshield hjälm och egen häst såklart. Gärna några stycken, ett helt stall kanske till och med, det vore bäst.

Måste man ha pengar för att komma till toppen, eller räcker det med en j*vla talang?

Nej, värdet av hästen sitter inte i vilken utrustning den har eller vad för summa man köpte hästen för. Ridningen är en dyr sport det nekar jag inte, men jag tror inte att en häst är bättre bara för att du köpte den för 200.000 och framför allt så tror jag inte att man kan köpa till sig framgång.

Så varför tar jag upp det här ämnet?

Jo, för just nu är jag ganska less på ridsporten och hästvärlden. Jag är så trött på alla j*vla attityder som finns, att alla alltid ska hacka på varandra och deras hästar. Vad f*n är det för fel på folk?!

När man börjar med ridsporten som liten så tror jag att de flesta gör det för att det är kul. Men hur kul är det när man väl utvecklats i vår sport och då istället blir inslussad i denna hierarki med alla fördomar och attityder som finns?

Egentilgen borde man hyllas när man lyckas bra. Det gör man i alla andra sporter. Om Zlatan gör ett mål så tycker alla fotbollsfans att han är jättebra. Publiken ställer sig upp, jublar och klappar i händerna. Men när man lyckas inom ridsporten är det raka motsatsen. Folk vänder ryggen till, kastar elaka blickar och slänger ur sig elaka kommentarer. Man ska genast börja leta fel för att börja hugga ner på den ryttaren.

Personligen följer jag många ryttare och ryttarinnor på instagram och en av dessa är Nellie Berntsson. Hon är en tjej på 14 år med ett antal hästar och det är så mycket hat kring henne. När hon lägger ut en bild på henne och hennes hästar har hon på mindre än 10 minuter fått över 100 kommentarer. Gör dittan, gör dattan, du rider fel, du har ful hållning, hästen kommer gå sönder och så vidare. Jag blir så himla förbannad när jag ser detta. Ingen idrottsman eller kvinna är perfekt, ingen!

Nellie är lika som alla andra ryttare stävar efter att bli bättre och tränar för att bli det. Hon har all rätt i världen att lägga upp bilder på sig och sina hästar utan att alla hästmänniskor ska kasta ur sig massor med elaka kommenterar och kritisera hur hon rider. Jag tror att hon är fullt medveten om att hon kanske glider bak med skänkeln ibland, att handen kanske är för högt över hästens manke eller liknande. Ingen behöver säga åt henne vad hon ska göra för det gör redan hennes tränare! Och jag vet att hon har världens bästa tränare. Malin Trollnäs. Det är Nellies hästars fd ägare så jag är säker på att hon känner både Nellie och hennes hästar utan och innan och vet vad som är bra för dem.

Ridningen är någoting som ska vara kul och man ska känna att man kan utvecklas utan att andra människor ska försöka kritisera en för att man inte rider som en Grand prix ryttare när man endast är 14 år gammal. Jag själv är 14 år, har ridit under 14 av dessa år och är långt, eller snarare oändligt långt, ifrån att rida perfekt.

Men innan vi spårar ur helt, vad är egentligen orsaken till att vi innom ridsporten är så bra på att trycka ner varandra?

Jag har tre eorier. Den ena är att det kan bero på att sporten på de lägre nivåerna till väldigt stor del består av tjejer och vi tjejer har en tendens att vilja trycka ner varandra snarare än lyfta varandra.

Min andra teori är att det kan bero på att ridning är en sådan extrem materialsport, som jag nämt tidigare i detta inlägg. Detta leder inte alltför sällan till avundsjuka och i avundsjukans namn är alla inte alltid så inriktade på att lyfta varandra, snarare trycka ner. Men det spelar ingen roll vilken utrustning man har. Märkessadel eller begagnad. Huvudsaken är att både häst och ryttare trivs med utrustningen.

Den tredje teorien är att vi i ridsporten har flera grenar, där saker och ting faktiskt fungerar på olika sätt. Och där man har olika syn om saker. Enligt mig är det jättebra och kul att vi har olika grenar i hästsporten där nästan alla kan hitta sin gren, den gren som passar ens egna värderingar. Men det är inte OK att mobba och trycka ner någon bara för att dem har ett annat tänk. Alla ridsportgrenar har sin charm och sina olika svårigheter. Det är svårt att hoppa en bana och att rida ett dressyrprogram är inte heller så lätt.

Oavsett vad denna dåliga stämning inom ridsporten beror på så tycker jag det är så himla tråkigt och synd. Allt skulle ju vara så mycket roligare om man istället kunde uppmuntra varandra istället för att kolla snett just för att boxgrannen valt att rida dressyr istället för hoppning. Eller har en begagnad sadel istället för ny.

Så vart vill jag komma med det här inlägget?

Jo, jag tror att vi måste börja lyfta upp varandra och inte försöka trycka ner. Ridsporten är tuff i sig och där behöver vi en klapp på axeln när det gått dåligt eller ett Grattis när det gått bra på en tävling.

Så nu tycker jag att vi ska börja ta och sammarbeta. Vi älskar ju trots allt samma sak, hästar och att rida. Nu är det dax att lyfta ridsporten! I ridsporten ska det handla om hästar, framgång, inspiration, kämparglöd, driv och..ja hästar! Man ska vara stolt över ridsporten och hur duktiga vi är!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>