Mina bästa fototips

tisdag den 30 december 2014 
Nu när vintern är här snön börjar dala ner mer och mer från himlen är det tid att plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet.
Här kommer några enkla tips att tänka på innan du ger dig ut och fotar i snön.

❅ Ta på dig ett par tunna vantar under dina vanliga handskar när du ger dig ut för att fota, så slipper du stå där barhänt för att du annars inte kommer åt knapparna. Detta gäller speciellt dig som har en kamera och/eller stativ i metall, eftersom de blir sinnessjukt kalla (även när det är plusgrader…)

❅ Batterier mår inte bra i kyla och tar därför slut snabbare – så se till att ladda batterierna och ta med ett extra (förvara dem i en innerficka i jackan, så håller de sig varma), så att du inte står där med en blinkande röd batteri-ikon, när motivet är som bäst. Det är inte roligt!

❅ Blir inte snön tillräckligt vit när du fotar i autoläget? Ställ in kameran på P (eller någon av de halvmanuella lägena) och öka exponeringskompensationen några steg.

❅ Syns det inte hur mycket det snöar på bilderna? Har du ett fast objektiv med lågt bländartal – ställ in det på manuell fokus och vrid fokusringen så att bakgrunden blir suddig. Du behöver inte fokusera på någonting speciellt – utan klicka bara av. Snöar det mycket, så kommer några snöflingor att vara i fokus och bidra till en skön stämning!

❅ Låt kameran ligga kvar i en stängd kameraväska när du kommit in från fototuren. Då tinar den ”i lugn och ro” och risken minskar att du får in fukt i kameran/objektivet.

Ta nu med dig mina tips och gå ut och fota i snön, innan det är försent…

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>